Nekazaritza eredua (maneiua eta teknika) bere osotasunean ulertzen duen kontzeptu zabala da; dimentsio ekologikoa, sozioekonomikoa, soziopolitikoa eta kulturala kontutan hartzen dituena.
Agroekologiaren nekazaritza eredua BIO-EKOLOGIKOA izan behar du . Eta gainera, beste zenbait irizpide kontutan hartu behar ditu:
- Bertako ekoizpena, bertako kontsumorako.
- Bide motzeko banaketa kanalak, gertutasuneko erlazioak
- Giza neurriko etxaldeak, baserritarren nekazaritza herrikoia.
- Lan baldintza duinak baserritarrentzat eta beren langileentzat
- Landa garapena: baserritar gazteen instalazioa, lana sortzea
- Materiaren zikloak kudeatzea, birziklatzea
- Gardentasuna
- Bio eta agro aniztasuna
- Laborarien erabakitzeko gaitasuna, ekoizpenean, eraldaketan eta salmentan.
- Elikadura buru jabetza
- (…)